Puheenjohtajan puheenvuoro

27.12.2021

Loppuvuoden tervehdys !

Nyt on kaksi vietettyä koronajoulua meillä takana. Toivottavasti me kaikki saimme viettää tämänkin joulun ilman sairastumista. Ilman läheisiä tämän joulun vietto ei tuntunut ihan niin pahalta kuin edeltävänä vuonna. Kaikkeen ihminen pakon edessä sopeutuu – lopulta.

Yhdistyksen kannalta katsottuna  pystyimme viettämään 65v- juhlat ja syyskokouksen taas juuri ennen rajoitusten laajentumista. Puurojuhlan jouduimme viime hetkellä peruuttamaan. Kiitos kaikille 65v juhlaan osallistuneille !

Seuraavassa lyhennettynä juhlassa pitämäni puhe : ( palaan tässä kirjoituksessani joihinkin kohtiin myöhemmin )

” Yhdistyksellä on meille jokaiselle erityinen merkitys. Menneiden vuosien aikana yhdistyksessä mukana olleille on kertynyt paljon muistoja : matkoista, retkistä,teatteriesityksistä jne ,lyhyesti yhdessäolosta. Siinä ohessa on käyty keskustelua kokemuksista diabeteksesta ja sen hoidosta. Nykyisinkin yhdistys antaa monenlaista mahdollisuutta yhdessäoloon ja vertaistukeen; on kuntosali-ja vesijumpparyhmiä., retkiä, teatteriesityksiä jne.kuukausittain olemme kokoontuneet kerhoiltoihin erilaisten teemojen ja luentojen ympärille.”

”Viimeinen puolitoista vuotta oli vain yllättävä ja rankkakin poikkeus. Toiminta pysähtyi kuin seinään, vieläkin näyttää siltä, että emme ole päässeet normaaliin : korona on tuolla olkapään takana koko ajan vaanimassa. Vähän jännitti joudutaanko tämäkin tilaisuus peruuttamaan. Tuossa ajassa oli jotain hyvääkin: me hallituksessa opittiin etäkokousten pitäminen. Sitä tuskin olisi muuten opeteltu.”

”Tämä 65-vuotisjuhla on ikäänkuin välijuhla. Kun yhdistys täyttää 70- vuotta, niin silloin on syytä muistella tarkemmin yhdistyksen menneisyyttä ja historiaa.”

”Isänpäiväviikonloppuna oli liiton järjestämät järjestöpäivät Oulussa, jonne meiltä osallistuivat Laura ja Saija. Siellä oli yhtenä teemana: Yhteisöllinen yhdistystoiminta ja mitä se tarvitsee.”

”Poimin tähän kolme mielestäni tärkeintä asiaa: 1. turvallisuuden tunnetta,2. yhteisiä kiinnostuksen kohteita,3. hyväksyntää. Muita oli esim. keskinäinen luottamus, yhteiset tavoitteet,yhteiset unelmat. Muistatte varmaan, kun muutama vuosi sitten saitte tehtäväksi kirjoittaa pienille lapuille ” mitä yhdistys teille antaa tai mitä mieltä olette yhdistyksestä ”. Olen säästänyt ne ja nyt tätä puhetta kirjoittaessani kaivoin ne esiin. Vertailin vastauksiaane noihin yhteisöllisen yhdistyksen tunnusmerkkeihin ja sieltä löytyi paljonkin noihin kolmeen:  turvallisuuden tunteeseen, yhteisiin kiinnostuksen kohteisiin ja hyväksyntään sopivia vastauksia. Olitte kirjoittaneet mm seuraavasti: samanhenkisiä ystäviä, voi olla jännittämättä, otetaan huomioon, kannustetaan, on hyödyllinen, saa tietoa ja apua, saa virkistystä. Ja kymmeniä muita samansuuntaisia kommentteja. Voisiko noista kolmesta tärkeimmiksi mainituista löytyä meidän yhdistyksemme vahvuus ?”

”Yhteisöllinen yhdistys tarvitsee vielä yhden tärkeän asian, joka koskee nyt juuri meitäkin: yhteiset unelmat, visiot. Se on kovinkin ajankohtainen nyt,kun odottelemme Soten tuloa. Paljon uutta on tulossa : Assi – sairaalaa rakennetaan, Riihimäen sairaalasta suunnitellaan modernia sote-keskusta. Täällä on jo paljon erikoissairaanhoidon toimintoja ja lisää on luvassa. Poliklinikkapalvelut siis säilyvät täällä ja henkilökunta liikkuu H-linnan ja Riihimäen välillä.”

”Diabetesliitto on jo vuosia esittänyt ns. Diabeteskeskusten perustamista. Miten niiden käy? Miten järjestöt ja yhdistykset otetaan mukaan Sote-suunnitteluun?  Missä on meidän diabeetikkojen paikka ? Mihin keskittyy 1 – tyypin hoito ?  Miten tehostetaan ennaltaehkäisyä 2 – tyypin puhkeamisessa ja kehitetään 2 – tyypin hoitoa ?  Missä tulee olemaan yhdistysten paikka tässä muutoksessa ?”

”Paljon avoimia kysymyksiä. Näihin saamme varmasti lopullisen vastauksen, kun yhdistys täyttää 70 vuotta. Toivottavasti silloin ei kenenkään tarvitse kysyä : ” Mihin diabeteshoitajani katosi ?”

”Nauttikaamme nyt kuitenkin tästä hetkestä ja tästä 65-vuotisjuhlapäivästä ! ”

Palaan nyt tuossa puheessani mainitsemaani kahteen asiaan. Ensiksi tuohon yhteisöllisyyteen. Se on tärkeä tekijä silloin, kun esim yhdessä yhdistyksenä ajetaan paikallisesti jäsenten etuja. Varsinkin nyt, kun uuden soten myötä perusterveydenhuolto-ja erikoissairaanhoito tekee työtä yhdessä ” limittäin ” ( oma sanontani .huom. ). Yhdistys tarvitsee voimaa, voimaa teistä nuoremmista jäsenistä. Yksilötasolla nykyisin on paljon tietoa saatavilla kenelle vaan ja mistä vaan. Mutta kun on kysymys kaikkien diabeetikkojen eduista yhteisesti niin tarvitaan liiton lisäksi  yhdistystä – paikallistasolla. Laitan tähän vähän lukuja yhdistyksemme tilanteesta:  Jäsenmäärä  ja suluissa Kelan ilmoittamana sv-korvauksen saaneet diabeetikot v. 2019. Jäseniä yhdistyksessä  515  ( 3534 saanut korvauksen ). Järjestäytymis % on 14,4 %.  Jäsenten keski-ikä yhdistyksessä 65,2 vuotta. Jäsenmäärä vähenee koko ajan, tällä hetkellä luku on 484. Ikäryhmittäin : lapsia 0 – 15 on 25 ,  25 v  – 44 v on 47 henkilöä, 45v – 64v  on 114 henkilöä ja 65 – 84 on 266 henkilöä.(Nämä vuoden 2020 tiedoista.) Siis voittopuolisesti suurin osa eläkeikäisiä.   Emme ole tämän tilanteen kanssa ihan yksin. Sama ilmiö näkyy kautta Suomen ja tietenkin myös liiton jäsenmäärä vähenee samaa tahtia. Haluan tässä yhteydessä vielä kehoittaa kaikkia jäseniä maksamaan jäsenmaksun ajallaan. Liikunta-ja kuntosaliryhmissä edellytämme  liiton / yhdistyksen jäsenyyttä. Olemme vuosittain joutuneet erottamaan henkilöitä maksamattomien jäsenmaksujen vuoksi, mikä ei ole mukava toimenpide.

Toiseksi haluan kannustaa teitä nuorempia jäseniämme mukaan toimintaamme. Teitä tarvitaan todellakin jo noitten edellisten lukujenkin perusteella ja myöskin siksi,että yhdistys ylipäätään on toimintakykyinen. Soten tuomat muutokset tarvitsevat yhdistyksenkin taholta nuorta ajan hengessä mukana olevaa jäsentä. Teillä nuoremmilla on vielä paljon vuosia edessä diabeteksen kanssa. Sukupolven vaihdos olisi nyt eduksi !

Minä itse olen luopunut puheenjohtajuudesta tämän vuoden lopussa ja Laura – nuorempana  –  jatkaa tästä eteenpäin. Jatkan yhdistyksessä varapuheenjohtajana ja sihteerinä. Lisäksi hoidan tiedotusta mm facebookin kautta.

Joten tämä on osaltani viimeinen ” puheenjohtajan puheenvuoro ”.

Kiitokset kaikille ja hyvää tulevaa vuotta !

Raili